loader image

УЗД легень Київ

УЗД легень Київ. Під час пандемії коронавірусу дуже розповсюдженим стало ультразвукове дослідження легень. Воно дійсно допомагало швидко, безпечно визначити наявність інтерстиціального набряку легень, що притаманно вірусним пневмоніям, а також наявність субплевральних консолідацій, плевритів тощо.

УЗД легень ми використовували і до пандемії, але не так часто. Звичайні пацієнти дізнались про таке дослідження вже під час коронавірусу. Але далеко не всі люди знають можливості ультразвук легень і починають на даний момент приписувати йому майже всевидяче око. Почалася тенденція запису людей на УЗД легень з будь-якої причини: перевіряти легені на випадок раку чи бронхіту тощо. На жаль, при збереженні повітряності легеневої тканини за допомогою ультразвуку можна роздивитися лише її поверхню, а глибше розташовані ділянки легені недоступні для оцінки за допомогою УЗД. Таким чином, УЗД легень не може повністю замінити рентген чи КТ легень.

УЗД легень застосовується при діагностики пневмоній, як бактеріальних, так і вірусних, для оцінки кількості  і структури рідини в плевральних порожнинах. При пневмоніях ми можемо оцінити структура легеневої тканини під плеврою, де вона часто при цьому пошкоджена у вигляді вогнищ безповітряної ділянки(зони консолідації), деструкції легеневої тканини тощо .Ці вогнища консолідації можуть бути як з повітряною бронхограмою( дрібноточечні та лінійної форми включення по ходу бронхів, в основному свідчать по період видужування) ,так і щільні гомогенні ділянки легені без повітряної бронхограми(в основному при важких бактеріальних пневмоніях).При вірусних пневмоніях ми визначаємо іншу картину-зони інтерстиціального набряку у вигляді білих В-ліній в міжреберних проміжках. Кількість цих ліній буде свідчати про тяжкість захворювання.

УЗД легень Київ